текущ регион » София

Защо имаме нужда от IPv6 ?

След изчерпването на IPv4 адресите в глобалното интенет пространство, все по актуален става въпросът за преминаването към IPv6 адресно пространство. Прицесът на миграция е от особена важност за фирмите и домашните потребители при които броят на устройства изискващи интернет свързаност нараства значително. Новото адресно пространство има около 340 трилиона налични IPv6 адреси , които са практически неизчерпаеми , ако ги сравним с 4-те милиарда адреса на разположение при стария стандарт ,които за кратък период от време се оказаха недостатъчни.

Посочените стойности еднозначно определят възможностите и перспективите за бъдещо развитие ,както и затвърждават нуждата от общи усилия ,които да катализират процесите на миграция на мрежите. Основната причина за въвеждане на новия стандарт е нуждата от персонални IP адреси за всяко едно устройство и тенденцията за нарастване на потребителите на широколентов интернет в световен мащаб. Последните няколко години актуална става тенденцията за въвеждане в домакинствата на всеобхватни технически решения за автоматизация от типа „ Internet of Things”, при които новият стандарт отговаря изцяло на нуждите на потребителите.IPv6 адресно пространство от ComNetСлед като преминахме през серия от проучвания и въведохме в експлоатация ново мрежово оборудване , вече сме готови да предложим IPv6 адресно пространство за всеки наш клиент на високоскоростен Интернет.1.       Какво е IP адрес?

IP адресът е уникален номер, много наподобяващ телефонен номер, който се използва от машини (обикновено компютри), за да се свързват едни с други, когато изпращат информация през Интернет или локална мрежа, използвайки Интернет протокол (IP). Той позволява на машините, които изпращат информацията, да знаят къде да я изпращат, а на машините, които получават информацията, да знаят, че тя идва от желаното местоназначение.

Да вземем за пример IP адреса 207.142.131.236. Получаването на тези числа от домейн адреси, написани в една по-разбираема за човека форма, като например www.comnet.bg, се извършва от Система за имена на домейни (DNS). Този процес е известен като преобразуване на имената на домейни към IP адрес. (Забележка: Система за имена на домейни е общо понятие, обхващащо всичките Сървъри за имена на домейни)

2.       Какво е IPv6?

IPv6 е "Интернет протокол версия 6". В идните години това евентуално ще бъде заместникът на IPv4, който беше представен в началото на 1980. С IPv6 драстично ще се увеличи броят на наличните интернет адреси! Това ще разреши настоящия проблем с увеличаването броя на устройства, свързани с Интернет.

3.       Нуждаете ли се от IPv6?

Все още няма крайна нужда, но някои фирми започват да се прехвърлят IP адресите си на IPv6.

В този момент, ако останете на IPv4 все още ще можете да достигате до всички ваши любими сайтове и услуги, използвайки съществуващите си IP адреси на протокол IPv4.

С течение на времето повечето компании и доставчици на Интернет услуги ще предоставят услугите си само чрез IPv6. ComNet вече предоставя IPv6 за всички свои Интернет услуги.

4.       Какво ще се случи с моята IPv4 услуга?

В момента ние предоставяме IPv6 функционалност за всички свои широколентови услуги. Вашите съществуващи услуги на IPv4 не са и няма да бъдат засегнати от тази промяна, ComNet разработи платформа, която позволява IPv4 и IPv6 да работят едновременно един с друг.

5.       Ще ми струва ли нещо допълнително тази промяна?

Нашите адреси със стандарт IPv6 са свободни и ние няма да ви таксуваме допълнително за тях! Въпреки това, за да използвате IPv6 може да се наложи да обновите своя Интернет маршрутизатор или друго устройство, който използвате, за да се свържете с нас! При жеалние от ваша страна сме готови да ви консултираме относно оборудването, което желаете да ползвате.

6.       Ще имам ли статичен адрес от ComNet с IPv6?

Абсолютно всеки клиент получава автоматично мрежа /64 IP адреси! При желание от клиента мрежата може да бъде рутирана статично!

7.       Кои рутери подържат IPv6?

Всички маршрутизатори, които ComNet предлага на своите абонати имат поддържа на IPv6 и ние сме готови да помогнем с конфигуриране на вашето устройство.

Все пак, ако имате по-старо устройство (закупено преди 2015 г.), може да се наложи да се свържете с нас за да проверим дали вашият рутер може да поддържа IPv6 и дали е необходима и възможна актуализация на софтуера.

Повечето големи производители на рутери в момента произвеждат устройства, които са съвместими с IPv6.

Някои по-стари маршрутизатор могат да бъде обновени, за поддръжка на IPv6 чрез актуализации на фърмуера, ние препоръчваме да се консултирате с производителя на устойството за да сте сигурни, че това е така.