текущ регион » София

Facebook призовава потребителите си ако се притесняват от порно отмъщение, да изпратят на компанията своите голи снимки, за да се погрижи тя кадрите да не се появят в интернет.

По този начин от технологичния гигант се надяват да се справят с тази практика да се публикуват интимни снимки онлайн и да се даде някакъв върху този вид злоупотреби.

Потребители, които се боят, че партньор или бивш партньор може да злоупотреби с подобни снимки, могат да ги изпратят на Facebook въпросните кадри чрез Messanger, а от компанията обещават, че ще ги подложат на специална обработка, която ще направи от тях уникален дигитален отпечатък. Това на свой ред ще помогне за идентифициране и блокиране на опитите на другиго да качи в мрежата същата снимка.

Акцията на Facebook е съвместен с австралийската държавна агенция за онлайн безопасност. Комисарят по е-безопасността Джулия Грант коментира, че практиката ще позволи да се вземат превантивни действия срещу този тип насилие.

"Има много случаи, в които снимките или видеата са направени с желание и от двете страни, но не е имало съгласие те да бъдат разпространявани", казва тя.

Ключов момент тук е, че Facebook ще съхранява тези изображения за кратък период от време, преди да ги изтрие, за да гарантира правилното прилагане на правилата, твърди компанията.

"Те не съхраняват изображението, съхраняват линка и използват изкуствен интелект и други технологии за съвпадение на снимки. Така всяка снимка със същия дигитален отпечатък, която бъде качена в системата, ще бъде блокирана от публикуване", коментира още Грант.

В австралийската пилотна програма хората попълват онлайн формуляр на сайта на комисаря по е-безопасността, който отправя молбата им към "Фейсбук". Едва след това компанията ги моли да изпратят снимките за обработка. Тя твърди, че складира изображенията за кратък период, след което ги изтрива напълно.

Това не е първата стъпка на Facebook в борбата с порното за отмъщение. През април компанията зададе за САЩ нова технология за съвпадение на снимките, която гарантира, че снимки, които са били маркирани като порно за отмъщение, не могат да бъдат споделяни повторно.

Facebook и други технологични компании използват този тип технология за съвпадение на снимки, където изображенията са "хеширани", за да се справят с други видове съдържание, включително сексуално малтретиране на деца и джихадистка пропаганда.

Новата инициатива на компанията в Австралия предизвика множество положителни коментари.

"Много се радваме, че "Фейсбук" помага за решаването на този проблем. Там има милиарди потребители и много насилници проявяват агресията си в тази мрежа, защото могат да нанесат много щети, като разпространят порното пред най-близките на жертвата хора."

Новите инструменти на Facebook за борба с порнографията за отмъщение дойдоха скоро след скандал, включващ хора във Facebook и Instagram, насочени към жени морски пехотинци в частни групи.

Технологията беше разработена за първи път през 2009 г. от Microsoft, работейки в тясно сътрудничество с колежа "Дартмаут" и Националния център за изчезнали и експлоатирани деца.

Алгоритъмът прикрива снимките на деца, преживели сексуална злоупотреба, които се разпространяват отново и отново в интернет.

Близо 4% от американските интернет потребители са ставали жертва на "порно за отмъщение". Сред жените под 30 години процентът е 10%.

Източник:www.webcafe.bg