текущ регион » София

Facebook постоянно е обект на критики, като сред последните такива е обвинението, че социалната мрежа не успява да премахне снимки на деца в сексуално провокативни пози. Но при последния подобен случай компанията на Марк Зукърбърг не призна поражението си и подаде жалба в полицията срещу журналистите, които обърнаха внимание за проблема.

Пред изданието The Telegraph Деймиън Колинс, председател на британската Комисия по култура, медии и спорт, изразява "сериозни съмнения" в системата за модерация на гигантската социална мрежа.

Проблемът с детските сексуализирани изображения нашумя след разследване на BBC, в което журналисти от медията използваха бутона за докладване на Facebook за отбелязване на сексуални изображения, но установиха, че над 80% от това съдържание не е било премахнато. Според автоматизирания отговор на Facebook, тези снимки не нарушават "стандартите на общността".

Изображенията включват младежи под 16-годишна възраст в сексуализирани пози, страници, ориентирани към педофили, както и едно изображение, което изглежда е извадено от видео с малолетни в сексуални пози.

Сред нещата, които са забранени според "стандартите на общността" на Facebook, е "сексуално провокативното съдържание".

Когато примери на такива снимки са изпратени до Facebook, за да се привлече вниманието на компанията към проблема, гигантът на социалните медии реагира с подаване на оплакване в полицията срещу журналистите, които са разкрили проблема - защото "споделили тези снимки".

Впоследствие компанията на Марк Зукърбърг излезе с официално изявление, в което се казва: "Незаконно е който и да е да разпространява изображения на злоупотреба с деца".

Колинс коментира, че е крайно странно, че журналистите се оказват обект на оплакване пред властите, след като се опитват да "помогнат за прочистването на мрежата".

Правилата на Facebook също така забраняват на регистрирани като извършители на сексуални престъпления да имат акаунти, но е било установено, че поне петима осъдени педофили имат профили, които не са премахнати от Facebook, съобщава BBC.

По думите на Колинс всичко това е много притеснително.

"За мен такова съдържание е неприемливо. Мисля, че това повдига въпроса как потребителите могат ефективно да подават оплаквания до Facebook за съдържание, което е нередно и не бива да присъства на сайта и как да бъдат уверени, че ще бъдат предприети мерки по този въпрос".

Американският технологичен гигант твърди, че е подобрил системата си след разследване на BBC миналата година, което доведе до 4-годишна присъда за педофил.

За да проверят доколко системата на Facebook е подобрена обаче, BBC провеждат сегашния експеримент, като използват бутона за докладване, за да съобщят на компанията за 100 снимки, които нарушават правилата.

Докладваното съдържание включва страници, насочени специално към мъже, които проявяват сексуален интерес към деца; изображения на деца в агресивно сексуализирани пози и снимка, която изглежда като кадър от видео на сексуален тормоз над деца. Само 18 от стоте снимки са премахнати след "докладването".

Според автоматизираните отговори на Facebook, другите 82 не са нарушавали "стандартите на общността". Сред тях е бил и стоп-кадърът от видеото.

Facebook заявиха, че впоследствие са премахнали всички докладвани им снимки, които "бяха незаконни и противоречаха на нашите стандарти".

Ан Лонгфийлд, комисар по въпросите на децата за Англия, казва, че е "много разочарована" от разкритията.

Британската Национална асоциация за превенция на жестокостта към деца коментира: "Неуспехът на Facebook да премахне незаконно съдържание от своя уеб сайт е отвратителен и нарушава споразуменията за защита на децата, които те са приели. Това също така повдига въпроса - какво съдържание те считат за неуместно и опасно за деца?"

"Все по-голям брой деца се свързват с властите с опасения за притеснително съдържание, което виждат онлайн, така че е много важно да съществуват системи, така че платформите за социални медии да не могат да действат по своите правила, когато става дума за безопасността на децата".

Директорът по въпросите на политиките на Facebook за Великобритания Саймън Милнър заяви пред Тhe Telegraph:

"Внимателно проучихме съдържанието, за което бяхме информирани и вече премахнахме всичко, което беше незаконно или противоречеше на нашите стандарти.

Това съдържание вече не присъства в нашата платформа. Приемаме този въпрос изключително сериозно и продължаваме да подобряваме средствата си за докладване и премахване на съдържание. Facebook е признат като една от най-добрите платформи в интернет по въпросите на безопасността на децата.

Незаконно е който и да е разпространява изображения на злоупотреба с деца. Когато BBC ни изпратиха подобни кадри, следвахме стандартните практики на бранша и ги докладвахме в полицията. Също така съобщихме на полицията за снимките на злоупотреба с деца, споделяни в нашата собствена платформа. Вече съответните власти се занимават с този въпрос".

Източник:www.webcafe.bg