текущ регион » София

Основният начин за печалба на онлайн сайтовете е рекламата, но на фона на все по-сериозното развитие на софтуерите, блокиращи реклами, доходите започват да спадат. Това се усеща и при торент тракерите като The Pirate Bay.

Още преди няколко години много популярни торент сайтове добавиха възможността посетителите да им изпращат дарения чрез биткойни. Сега се оказва, че The Pirate Bay е направил още една крачка напред в тази посока.

Способността на изкуствените интелекти да откриват определени модели и тенденции сред голям обем от данни, ги прави все по-важни.

Дали проектът на Facebook за съставяне на карти на по-бедните райони, който се научил да разпознава сгради и селища, използвайки сателитни снимки, или медицинските приложения за смартфон, които увеличават способността си да разкриват тежки заболявания в ранен стадий. Или пък способността на Google да даде оптимално точно предложение за годината, в която дадена снимка е била направена, базирано на цялата информация от всички снимки, които в един или в друг момент са попаднали в глобалната търсачка.

Провалът в преодоляването на онлайн неравенството в Европа носи риск от изостряне и на икономическото неравенство. От години има предупреждения за нарастващото цифрово разделение и фундаменталната пропаст, която съществува между добрите дигитални връзки на север и лишения от технологии юг.

Сега има риск това разминаване да провали технологичните амбиции на Европейския съюз като осуети опитите му да се превърне в дигитален регулатор.

Не много отдавна всички приемаха Холивуд и Силициевата долина за пълни противоположности. Холивуд e готин, артистичен и уникално умел в това да забавлява зрителите. Силициевата долина е територия на гийкове-инженери, които могат да завладеят потребителите с джаджи, но нямат представа как да докоснат струните на човешката душа с блокбъстъри.

Ако все още вярвате в тези стереотипи, новината, че Apple, Google и Facebook ще инвестират милиарди долари в продуцирането на филми с художествено и развлекателно съдържание ще ви изглежда абсурдно - безумие, дело на разочаровани нърдове.